Repair Café Tervuren - volgende editie zaterdag 16 maart 2019Op hetzelfde moment organiseert de Gezinsbond Tervuren ook in de Zevenster (zalen De Plataan en De Berk), een 2de handsbeurs voor baby-, kinder- en zwangerschapskleding, speelgoed, en baby-uitzet. Inschrijven hiervoor via info@gezinsbondtervuren.be. Meer info op www.gezinsbondtervuren.be


Wie: Een initiatief van kwb Tervuren in samenwerking met Femma, Transitie en Fietsersbond, dat zich ook open stelt voor vrijwilligers die niet bij deze verenigingen aangesloten zijn.  

Waar: Zevenster (administratief centrum – gemeentehuis), Markt 7, Tervuren. In zaal de Wilg, ingang achteraan Zevenster (via Vlonderse hoek) 

Hoe vaak: 2x per jaar (voorjaar, najaar)  

Wanneer: zaterdagnamiddag 14-17u 

Ontstaan: 1e editie op 14 maart 2015 

Wat: herstellen van (kleine) elektrische toestellen, ICT-apparatuur en printers, houten voorwerpen, fietsen, ritsen,  en ook naaien en messenslijpen (zie verder ‘wat kan je laten herstellen?’ ) 

Hoe verloopt het: Je meldt je aan met je voorwerp aan het onthaal en vult een formuliertje in. Je krijgt een volgnummer. Eens het jouw beurt is, ga je met je voorwerp naar de hersteller. Waar mogelijk geef je de hersteller assistentie.  

Wachten op je beurt:  
Tijdens het wachten kan je naar de bar of naar een workshop. Je kan het voorwerp niet achterlaten voor herstelling. Gewoonlijk worden er veel elektrische toestellen voor herstelling aangeboden. Dit werk vraagt tijd. Daarom vragen we om slechts 1 elektrisch toestel voor herstelling aan te bieden. Je kan je verwachten aan een wachttijd van minstens een uur. Voor de andere herstellingen is de wachttijd (veel) korter.  

Kinderanimatie: terwijl de ouders hun beurt afwachten, is er kinderanimatie voor de kinderen (4-12j). Op 16 maart is kinderanimatie voorzien.   

Workshops: wisselend aanbod vb ‘help! mijn computer is traag’, computerbeveiliging, zelf zeep en onderhoudsproducten maken met natuurlijke ingrediënten. Raadpleeg de agenda. Op 16 maart vindt er geen workshop plaats. 

Bar: warme en koude drank, huisbereid gebak aan democratische prijzen  

Toegang: in principe gratis maar vrije bijdrage is welkom. Verbruik van reparatiemateriaal kan worden aangerekend.  

Voor wie: iedereen welkom, mét of zonder kapotte spullen. Je kan ook langskomen puur voor de gezelligheid, een praatje, of een onverwachte ontmoeting. 

Contact: tervuren@repaircafedruivenstreek.be 

Organisatie: Repair Café Tervuren-werkgroep met vertegenwoordigers van de deelnemende verenigingen: kwb, Femma, transitie, Fietsersbond 

Met steun van: Interrand 

 

Wat kan je laten herstellen? 

Naaien 

Wel: Kleine herstellingen (vb losse naad) en naaiwerk (vb rok of broek inzomen of inkorten), raad vragen over herstellingen. Kleding moet proper en fris gewassen worden aangeboden. Gelieve te zorgen voor het nodige materiaal zoals garen in de juiste kleur en een aangepaste lap stof bij herstelwerk.  

Niet: naaiwerk dat veel tijd vraagt (vb rits in jas vervangen). Indien er niet veel werk is aan de naaistand, kan de vervanging van een kleine rits eventueel wel.  (voor het vervangen van een kleine rits, moet het kledingstuk goed zijn voorbereid dwz de kapotte rits moet verwijderd zijn en een passende rits moet worden meegebracht).  

Ritsen 

Een kapotte rits vervangen is een groot werk, bvb een kapotte rits van een jas. Het is bovendien niet goedkoop. Sommige problemen kunnen echter vrij simpel worden opgelost door onze ritshersteller.  

Elektrische toestellen 

Wel: kleine, draagbare toestellen  

Niet: microgolfoven, grote toestellen 

Het is mogelijk dat er slechts iets kleins stuk is dat ter plaatse kan hersteld worden, voor zover er geen vervangstukken nodig zijn. De herstellers van het Repair Café beschikken niet over vervangstukken voor de grote diversiteit aan toestellen. Vaak kunnen ze wel vaststellen wat er scheelt, zodat u weet wat u (elders) kan laten herstellen. Ze kunnen u ook advies geven of het nog de moeite loont een toestel te laten herstellen.  

(Kapotte toestellen kunnen niet ter plaatse worden achtergelaten en moeten dus terug naar huis worden genomen) 

Messen slijpen 

Wel: messen voor huishoudelijk gebruik 

Niet: tuingereedschap, messen met gekarteld snijvlak (‘met tandjes’) 

Op drukke momenten is het mogelijk dat u maar een klein aantal messen kan laten slijpen (om vervolgens opnieuw uw beurt af te wachten als u er nog meer wilt laten slijpen). 

Fietsen 

Wel: lekke band plakken, nieuwe band steken, remmen en lichten nakijken en herstellen (tenzij specifieke wisselstukken nodig zijn), diagnose van problemen voor herstelling door professionelen 

Niet: herstellingen met wisselstukken, wielen rechtzetten….. 

Computers/IT 

  • software problemen: diagnose van probleem, systeemconfiguratie (Mac, Linux, Windows, Androïd), installatie van programma’s met licentie of open source, testen malware of antivirus, back-up maken (USB of HDD meebrengen), update Windows 10 (demo), internet configuratie 

  • hardware: PC toren, recuperatie van gegevens van harde schijf (externe schijf meebrengen), laptop (diagnose, harde schijf…), tablet, scanner, printer, digitale camera, digicorder, dvd-lezer  

  • advies bij aankoop, eerste diagnose 

Hout 

Kleine meubels en voorwerpen (vb lijmen) 

Agenda Repair Café Tervuren

Zaterdag, 16 maart 2019
vanaf 14:00 to 17:00

Repair Café in de Zevenster (zaal De Wilg), Markt, Tervuren